Biodrošība cūkkopībā ir ārkārtīgi svarīga, jo tā palīdz novērst slimību izplatību, pasargā dzīvnieku veselību, nodrošina saimniecības ekonomisko stabilitāti un veicina pārtikas drošību. Lūk, galvenie iemesli, kāpēc biodrošība ir būtiska cūkkopībā:
1. Slimību profilakse un kontrole
- Infekciju izplatības ierobežošana: Biodrošība palīdz novērst tādu bīstamu slimību kā Āfrikas cūku mēra (ĀCM), klasiskā cūku mēra un citu infekciju iekļūšanu saimniecībā.
- Samazina antibiotiku lietošanu: Veseli dzīvnieki retāk slimo, tāpēc mazāk nepieciešama ārstēšana ar antibiotikām.
2. Ekonomiskā aizsardzība
- Slimības var radīt lielus finansiālus zaudējumus, tostarp dzīvnieku bojāeju, ražošanas samazināšanos, importa/eksporta ierobežojumus.
- Investīcija biodrošībā ir ilgtermiņā izdevīga, jo novērš potenciāli katastrofālus zaudējumus.
3. Pārtikas drošība un patērētāju uzticība
- Veseli dzīvnieki ražo kvalitatīvāku un drošāku gaļu.
- Biodrošības pasākumi nodrošina, ka gala produkts ir nekaitīgs un atbilst pārtikas drošības prasībām.
4. Saimniecības reputācija un tirgus pieeja
- Saimniecības ar augstiem biodrošības standartiem vieglāk iegūst sertifikātus, līgumus ar pārstrādes uzņēmumiem un pieeju eksportam.
Galvenie biodrošības pasākumi cūkkopībā:
- Ierobežota piekļuve saimniecībai (apmeklētāju un transportlīdzekļu kontrole)
- Apģērbu un apavu maiņa, dezinfekcijas stacijas
- Dzīvnieku karantīna pirms ievietošanas saimniecībā
- Saimniecības zonējums (netīrā/tīrā zona)
- Saimniecības aprīkojuma un telpu regulāra dezinfekcija
- Kaitēkļu (grauzēju, kukaiņu) kontrole
- Barības kvalitātes uzraudzība
- Sadarbība ar veterinārārstu
Vadlīnijas par Infekciju un invāzijas slimību ierobežošanu antibiotiku brīvā cūkkopībā Latvijā:
infekciju_un_invazijas_slimibu_ierobezosanas_vadlinijas_antibiotiku_briva_cukkopiba_latvija