Cūkgaļas kvalitātes diena 2018 „Lauki ienāk pilsētā 2018” pasākuma ietvaros.

Lai veicinātu Latvijā audzēto cūku gaļas noietu vietējā tirgū, Latvijas cūku selekcijas organizācijas 08.septembrī Rīgā 11.novembra krastmalā organizēja pasākumu Cūkgaļas kvalitātes diena „Lauki ienāk pilsēta 2018” pasākuma ietvaros, kur tika aicināti piedalīties gan cūku audzētāji, gan gaļas pārstrādes uzņēmumi, gan arī tirgotāji. Pasākuma mērķis bija uzlabot informācijas apmaiņu starp ražotāju, pārstrādātāju un patērētāju par Latvijas izcelsmes cūkgaļas kvalitatīvajām īpašībām un izmantošanas iespējām. Tādā veidā vēlējamies attīstīt sadarbības shēmu, kur visi ražošanas posmi ir izsekojami un vērst patērētāju uzmanību uz produkta kvalitāti, nekaitīgumu, uzturvērtību un veselīgumu. Cūkgaļas kvalitātes dienas laikā novērtējām arī Latvijas šķirnes cūku audzētavu veikumu.


Cūkgaļas nozares pārstāvji aicināja iedzīvotājus kļūt aktīvākiem un sekot līdzi, kāda cūkgaļa tiek pirkta, lai būtu uzticami dzīvnieku audzētāji un gaļas ražotāji, jo viņi savu produkciju stingri kontrolē un pārbauda. Lielākā daļa iedzīvotāju cūkgaļu iegādājas lielveikalos, taču joprojām ne visos lielveikalu tīklos var nopirkt Latvijā audzētu cūkgaļu.

Cūkgaļa – tradicionāls ēdiens latviešu virtuvē, tāpēc cūkgaļas kvalitātei ir liela nozīme. Uzturvielām bagātā cūkgaļa jau vēsturiski bijusi viens no latviešiem nozīmīgākajiem produktiem. Aptuvenais olbaltumvielu saturs cūkgaļā (jēlā gaļā) var sasniegt pat 89 procentus. Šajā gaļā esošās olbaltumvielas satur visas neaizstājamās aminoskābes, kas nepieciešamas organisma augšanai un attīstībai. Zināms, ka cūkgaļa ne tikai sekmē muskuļu masas pieaugumu, bet arī uzlabo muskuļu funkcijas un fiziskās darbspējas. Turklāt, to ēdot, uzņemam arī vērtīgas minerālvielas un vitamīnus. Cūkgaļas sastāvā ir arī citas vērtīgas uzturvielas.


Informācija:

Latvijā gadā saražo aptuveni 46 900 tonnu cūkgaļas, no kuras eksportē 19,3 tūkstoši tonnas, jeb 41 % no saražotā, taču kopumā Latvijā tiek patērēti 77,6 tūkstoši tonnas.

Latvija gadā spēj nodrošināt 59% no vietējam patēriņam nepieciešamā cūkgaļas apjoma. Lauksaimniecības produkcijas struktūrā cūkgaļas sektors ieņem 5,1%, savukārt nozare nodokļos valsts budžetā ik gadu nomaksā vairāk nekā piecpadsmit miljonus eiro.

Saskaņā ar Zemkopības Ministrijas pēc CSP un LAD datiem 2017. gadā viens Latvijas iedzīvotājs vidēji apēda 20 kilogramus cūkgaļas.